OHJEITA ASIAKKAALLE

Koulutustilanteeseen valmistautuminen

Aloitamme aina eläimen terveydentilan ja hyvinvoinnin sekä ympäristö- olosuhteiden tarkistamisella, sillä joskus jo niiden muuttaminen vie eläimen käytöstä haluttuun suuntaan -ja toisaalta taas mikäli niitä ei muuteta, voi kouluttamalla käyttäytymisen muuttaminen olla turhaa ja aikaa vievää, eikä pysyviä tuloksia saada välttämättä aikaan ollenkaan. Ensimmäisellä käynnillä teemme hyvinvointikartoituksen, jossa pohdimme yhdessä omistajan kanssa laajasti eläimen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, esimerkiksi mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeita.


Kouluttamisessa käytetään hyvin usein ruokapalkintoja, joten varaa valmiiksi muutama eri vaihtoehto erilaisia eläimen lempiherkkuja. Herkut tulee olla pilkottuna pieniin paloihin (hevosilla esim. pelletit tai myslit toimii tosi hyvin ja ovat helppoja, mikäli ne hevoselle maistuu) ja niitä kannattaa varata erilaisia sekä olla reilusti. Testaamme herkun toimivuutta aina koulutuskerran aluksi ja tarvittaessa vaihdamme herkkua kesken koulutuksen. Esim viretilan säätelyssä voi joskus olla tarpeen käyttää hetkellisesti vähemmän kiihdyttävää ruokapalkkiota (hevosella esim myslin sijaan heinää) tai joskus palkkiota pitää vaihtaa paremmin motivoivaan (esimerkiksi siedättäminen tai fyysistä ponnistelua vaativat tehtävät). Myös muita vahvisteita kannattaa olla tarjolla, esimerkiksi koiralla lelu tai pari vaihtoehtoista lelua. Varaa herkkuja mielummin liikaa kuin liian vähän, niitä menee yleensä etenkin alkuun reilusti. Jotta kouluttaessa ei mene aikaa herkun kaivamiseen taskusta tai pussista, niin suosittelen hankkimaan treeniliivin/namitaskun, josta herkut saa nopeasti ja kätevästi. Varaa myös valmiiksi kaikki tarvikkeet ja huolehdi, että koulutusympäristö on eläimelle turvallinen (esimerkiksi liukkaus).


Koulutus olisi hyvä pystyä aloittamaan aina siellä, missä eläin on lähtökohtaisesti rennoin. Tällöin vältytään helpommin turhalta jännittyneisyydeltä, joka helposti liittyy mukaan opetettavaan käytökseen. Koirilla se voi tarkoittaa omaa kotia tai omaa pihaa, mutta voi olla tiettyjä käytöksiä, jotka on jo opittu siellä niin vahvaksi, että uusi ympäristö voi nollata tilannetta. Tätä kuitenkin katsotaan tapauskohtaisesti ensimmäisellä käyntikerralla koulutussuunnitelmaa tehdessä. Hevoset ovat usein rennoimpia omassa tarhassaan lajitovereiden lähellä, joten suosin kouluttamisen aloittamista ensin siellä ja sitten yleistetään eli siirretään käytöstä myös muihin ympäristöihin.


Koulutusta saa minun puolestani tulla katsomaan yleisöä, mikäli omistaja niin haluaa. Kuitenkin mahdollisimman rauhallinen ja häiriötön koulutustilanne alkuun helpottaa tilannetta ja häiriöitä pyritään tuomaan asteittain koulutuksen edetessä. Yleisön siis tulisi pystyä olemaan mahdollisimman rauhallisesti koulutuksen alussa. Mahdollisiin kysymyksiin ja kommentteihin voin vastata taukojen aikana, mutta koulutustilanteessa tarvitsen kaiken keskittymisen eläimeen. 


Koulutuksen aikana, etenkin mikäli kyseessä on jokin siedättämiseen tai vastaehdollistamiseen liittyvä tehtävä (pelot, ongelmakäytökset), olisi tärkeää huomioida, ettei eläimen sietokyky pääsisi ylittymään kesken koulutuksen. Liian vaikeaan tilanteeseen joututuminen saattaa aiheuttaa takapakkia ja joskus koulutus voidaan joutua aloittamaan jopa alusta asti uudestaan. Asiasta riippuen tämä ei toki aina ole mahdollista, mutta esimerkiksi lastausharjoittelussa olevaa hevosta ei suositella kuljetettavan (ellei se ole aivan välttämätöntä, esimerkiksi klinikkareissu) ennenkuin koulutus on saatu siihen pisteeseen, että hevonen on valmis matkustamaan ja se suhtautuu rennosti kaikkeen lastaamiseen ja kuljetettamiseen liittyviin asioihin. 


Koirakurssit -ohjeistus

Kurssin tärkeimpänä tavoitteena on saada jokaiselle koiralle ja ihmisille onnistumisen kokemuksia ja jäämään hyvä fiilis yhdessä tekemisestä. Koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen eli palkitsemiseen ja operanttiin ehdollistamiseen, jossa koira saa itse olla aktiivisena oppijana. Varaathan koiralle mukaan reilusti sille hyvin maistuvaa herkkua palkkioksi, jonkin lelun sekä kakkapusseja ja helteellä vettä teille molemmille. Osallistuvalla koiralla tulee olla voimassa olevat rokotukset ja sillä ei saa olla mitään tarttuvaa tautia. 

Kurssipaikan osoite on Laurniementie 12, 56120 Salosaari.  Autot voi jättää tallin pihaan tai tien viereen. Muista varoa tiellä kulkevaa liikennettä, mikäli koirasi pelkää autoja, niin ota yhteyttä etukäteen -tällöin saat ohjeistuksen saapumiseen niin, ettei autotietä tarvitse kulkea koiran kanssa. 

Anna koiran olla autossa saapuessanne, siirrytään kentälle yksitellen niin kenenkään ei tarvitse ahdistua liian lähelle tulevasta toisesta koirasta kulkureitillä.  Huomioithan myös kentällä muut koirakot ja pidät riittävät (väh 2m) välit toisiin koiriin. Käythän tutustumassa etukäteen nettisivuillamme kouluttamisen periaatteisiin.


Koulutuksen jälkeen -annathan palautetta! Se on tärkeää toiminnan arvioinnin ja kehittämisen kannalta ja vie aikaa vain muutaman minuutin. Palautelomakkeeseen pääset tästä linkistä 


HYGIENIA- JA TURVALLISUUS -OHJEISTUS

ONNENPISARAN TILA

  • Tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemiseksi kaikkien tilalle koulutukseen tulevien eläinten tulee olla terveitä, rokotettuja sekä niiden loishäädöstä on huolehdittu eläimen yksilöllisten tarpeiden ja yleisten ohjeistusten mukaisesti
  • Myös koulutukseen osallistuvaan ihmisen tulee olla terve! Huomioi käsi- ja yskimishygienia! Maskin käyttö on suositeltavaa, muista myös turvavälit.
  • Eläinten jätökset kerätään ympäristöstä, sisätiloissa eritteet (virtsa, uloste, sylki) siivotaan välittömästi eritetahra- desinfektiolla (välineet ja ohjeistus löytyvät koulutustilasta)
  • Hevosten kanssa kosketuksissa olevien tulee huolehtia hyvästä hygieniasta, mikäli he käyvät useammalla eri tallilla: vaatteiden vaihto eri tallien välillä, huolellinen käsihygienia (vähintään käsien pesu saippualla + desinfioivan käsihuuhteen käyttö), jalkineiden vaihto tai desinfiointi Virkon S -liuoksella
  • Huolehdithan myös omasta hygieniastasi ja turvallisuudestasi; pese ja desinfioi kädet oltuasi tekemisissä eläimen eritteiden kanssa (huom. myös sylki!). Huomioi zoonoosit!
  • Älä päästä vieraita eläimiä kosketuksiin toisten kanssa
  • Koirien ja hevosten tulee olla kytkettyinä ja omistajansa hallittavissa alueella liikuttaessa. Omistaja on vastuussa eläimen mahdollisista aiheuttamista vahingoista.
  • Koirien vieminen hevosten lähelle kielletty turvallisuussyistä! Hevosemme ovat tottuneet koiriin, mutta saattavat silti innostuessaan yllättäen heilauttaa etukaviota nopeasti eteen, jolloin voi olla vaarana, että koira tai ihminen saa osuman.

Henkilökuntamme antaa tarvittaessa lisätietoja 😊